کاشان زیبا و دوست داشتنی، یکی از شهرهای استان اصفهان است. این شهر تاریخی، از جمله پرطرفدارترین شهرهای ایران میان گردشگران است. دلیل اصلی این شهرت، گلاب و مراسم گلابگیری در اردیبهشت ماه است. هرچند نمیتوان از بناهای تاریخی زیبا و حیرتانگیز این شهر که با هنرمندی معماری شدهاند هم گذشت. به هر صورت اگر گذارتان به کاشان افتاد و هوس سیاحت در این شهر زیبا به سرتان زد، از غذاهای سنتی این شهر غافل نشوید. کاشان، غذاهای سنتی معروف و بسیار لذیذی دارد که پایه بسیاری از آنها گوشت و حبوبات است. در این مقاله قصد داریم تا به معرفی غذاهای سنتی کاشان بپردازیم.
1. آبگوشت لوبیا سفید یا گوشت لوبیا
با فاصله زیاد از رتبه دوم، گوشت لوبیای کاشانی، معروفترین و پرطرفدارترین غذای سنتی کاشانی است. شاید اغراقآمیز به نظر برسد اما تقریبا اکثرا کاشانیها عاشق این غذای سنتی هستند. البته این علاقه بیراه هم نیست. گوشت لوبیا آنقدر لذیذ هست که احتمالا همه از آن خوششان بیاید. پایه گوشت لوبیاب یا آبگوشت لوبیا، لوبیا سفید، گوشت، پیاز و ادویهجاتی مانند زردچوبه و دارچین است. در بسیاری از موارد این غذا را مانند خورشت غلیظ و خشک درست میکنند و همراه سبزی پلو مصرف میکنند. گاهی هم آب آن را زیادتر میکنند و مانند آبگوشت با نان میخورند.
گوشت لوبیا، پایه ثابت غذاهای نذری و غذاهای هیاتی در محرم است. درواقع این غذا حکم قیمه پلوی محرمها را دارد. اما متاسفانه بسیاری از رستورانهای کاشان، این غذا را در لیست غذاهای خودشان ندارند. سعی کنید برای پیدا کردن این غذا به رستورانهای سنتی کاشان سر بزنید.
2. آبگوشت به ازغذاهای سنتی کاشان
ترکیب عجیبی است؛ نه؟ آبگوشت به، یکی از غذاهای سنتی دیگر کاشانی است که برخلاف تصور، بسیار ترش و جذاب است. بااینکه در این آبگوشت از به استفاده میشود، ترکیبات دیگر آن مزه ترشی به آبگوشت میبخشند. رب انار یا آب انار، عدس و گوشت از دیگر ترکیبهای این غذای هیجانی کاشانی هستند.
3. از غذاهای سنتی کاشان شفته انار را میتوان نام برد
شفتههای کاشانی از دیگر غذاهای سنتی معروف این شهر هستند. پایه شفته، گوشت چرخ شده، پیاز، آرد نخودچی، ترخون و مرزه است. همه مواد را باهم مخلوط میکنند و سپس آن را قلقلی میکنند.
شفته انار از ترکیب مواد بالا با پیاز داغ و رب انار درست میشود. این غذا هم میتواند بسته به میزان ترشی رب، ترش یا ملس باشد. این غذا از آن غذاهایی است که با ذائقه اکثر خاورمیانهایها جور درمیآید. شما با دیدن این ترکیب یاد خورشت داود پاشا نیفتادید؟
4. شفته بادمجان
بادمجان محبوب دل ما ایرانیها است. بعید دست روی غذای سنتی نقطهای از ایران بگذاریم و ردپای بادمجان را نبینیم. شفته بادمجان یکی از همان غذاها است. شفته بادمجان از همان ترکیب شفته انار پیروی میکند. البته تفاوت از مرحله طبخ گوشت مزهدار شده با پیاز آغاز میشود. در این مرحله باید رب انار و بادمجان سرخ شده را به ترکیب اضافه کنید و از ترکیب گوشت و بادمجان لذت ببرید.
5. شفته نخودچی از غذاهای سنت کاشان
بیس و پایه اصلی شفته همین شفته نخودچی است. در پخت شفته نخودچی، گوشتها را با پیازی که از قبل سرخ کرده و به آن نعنا خشک و رب انار اضافه کردهاند اضافه میکنند و بعد از جاافتادن سرو میکنند.
6. شامی هویج
هویج رنده شده، گوشت چرخکرده، آرد نخودچی، تخم مرغ و سرکه مواد اولیهای هستند که در تهیه شامی هویج به کار میروند. این مواد با هم ترکیب شده و سرخ میشوند.
7. کوفته آب سماق از غذاهای سنتی کاشان
به این غذا، شفته سماق هم میگویند. بله درست حدس زدید! دقیقا پای همان ترکیب معروف شفته درمیان است. البته بعد از درست کردن گوشت قلقلی، باید به مواد آب سماق اضافه کرد. اما درست کردن آب سماق، پروسه زمانبری است. باید از یک شب قبل، سماق نکوبیده را در آب به دمای محیط رسیده گذاشت تا صبح. موقع طبخ غذا، سماقها از صافی رد میشود و به مواد گوشت اضافه میشود تا جا بیفتد.
8. خورشت نخودآله ازغذاهای سنتی کاشان
این غذای سنتی کاشانی، درواقع نوعی قیمه است که به جای لپه، از نخود در ترکیب استفاده میشود. پایه مواد تشکیل دهنده خورشت نخودآله، پیاز، گوشت و نخود است. همه مواد را مانند قیمه با هم سرخ میکنند و سپس آب، پوره گوجهفرنگی و رب گوجهفرنگی به آن اضافه میکنند تا جا بیفتد.
9. چلو دیزی از غذاهای سنتی کاشان
چلو دیزی برخلاف اسمش، خیلی به آبگوشت ربط ندارد. وجه تشابه این دو غذا، صرفا استفاده از گوشت است. در تهیه چلودیزی از گوشت گوساله و لوبیا چشم بلبلی و برنج استفاده میشود. بعد از پخت کامل گوشت و لوبیا، برنج به مواد اضافه میشود تا مانند کته بپزد و نوش جان! غذا آماده است.
10. تاس کباب کاشانی یا جوجویی تاس کباب در غذاهای سنتی کاشان
بله! بازهم پای گوشت درمیان است. جوجویی تاس کباب یا تاس کباب کاشانی، نوعی دیگر از غذاهای سنتی کاشان است که طرفداران زیادی دارد. برای تهیه این غذا از پیاز، گوشت، بادمجان و گوجه استفاده میشود و همه آنها را مانند تهیه تاس کباب معمولی روی هم میچیند. نوش جان! غذای ساده و لذیذ شما آماده است.
11. یتیمچه از غذاهای سنتی کاشان
یتیمچه هم جز غذاهای مشترک در شهرهای ایران است؛ غذایی ساده که بادمجان ماده اصلی آن را تشکیل میدهد و بقیه مواد به کار رفته در آن در شهرهای مختلف متفاوت هستند. ویژگی یتیمچه کاشان، استفاده از سیبزمینی در ترکیبات آن است. به جز بادمجان و سیبزمینی از گوجه و پیاز هم برای طبخ یتیمچه استفاده میشود.
سخن پایانی
شما در این مقاله با غذاهای سنتی کاشان و لذت طعم های بومی درسفر به کاشان آشنا شدید.همچنین از معرفی غذاهاس سنتی کاشان آگاه شدید.اگر سوال یا نظری دارید آن را در کامنت مطرح کنید تا در اسرع وقت توسط ما جواب داده شود.