استان همدان یکی از نقاطی است که مردم آن به خوردن غذاهای آبکی مانند آش و آبگوشت علاقهی بسیاری زیادی دارند. به گونهای که اکثر غذای سنتی همدان تهیه شده توسط بانوان همدان از کشور را تنوع جالبی از این نوع غذاها دربرگرفته است.در همدان تنوع غذایی زیاد است و علاوه بر انواع غذاهایی که در همه ایران طبخ میشود.همدان همچنین دیار ترشیها و مرباهای عجیب و غریب است. به علت وجود انواع ترشی اهالی همدان مثلی دارند مبنی بر اینکه «همدانیا میلیچ (گنجشک) تو هوا میپره، میگیرن موکونن ترشی.» با شروع فصل پاییز اغلب زنان همدانی دست به کار تهیه ترشیهای مختلف میشوند.
آبگوشت قرمه غذای سنتی همدان :
آبگوشت قرمه یکی از خوراکهای سنتی استان همدان به شمار میرود. همانطور که از نام این غذا می توان حدس زد، مواد اصلی آن همان هایی هستند که در پخت خورش قورمه سبزی به کار می رود؛ با این تفاوت که این غذا آبدارتر از حالت خورشی است و در مواد اولیه اش سیب زمینی و تخم مرغ نیز وجود دارد.
مزه این غذا به نوعی است که گویی آبگوشت و قورمه سبزی را با یکدیگر ترکیب کرده اید.
آبگوشت کلم قمری غذای سنتی همدان :
آبگوشت کلم قمری یکی از خوراکهای سنتی استان همدان است. همانطور که از نام این غذا معلوم است اصلی ترین ماده به کار رفته در آن، کلم قُمری است.
مواد این آبگوشت را، کلم قمری، گوشت گوسفندی، عدس، پیاز، نعناداغ، زردچوبه، فلفل و سیرداغ تشکیل میدهد همچنین این آبگوشت را میتوان همراه با کشک محلی و ماست و سیر نیز میل کنید.(طرز تهیه آبگوشت کلم قمری)
کباب سرداشی همدان:
سرداشی یکی از غذاهای سنتی استان همدان است که شباهت زیادی به کباب تابهای دارد؛ تفاوت اصلی کباب سرداشی با کباب تابهای، استفاده از سیبزمینی در مواد اولیه این غذا و نحوه پخت آن داخل فر یا ماهیتابه است. البته امروزه دیگر برای تهیه کباب سرداشی نیاز به تحمل این دشواریها نیست و بهسادگی این غذا را در فر میپزند.
مواد لازم برای طبخ این غذا: گوشت گوسفند، پیاز، سیب زمینی، فلفل سبز، گوجه فرنگی ، نمک، فلفل و ادویه بوده و با ترکیب این مواد با یکدیگر غذای لذیذی را طبخ می کنند.
آبگوشت یخنی غذای سنتی همدان :
آبگوشت یخنی یکی از خوراکهای سنتی استان همدان است. مواد این آبگوشت را پیاز، گوشت، لیمو عمانی، سیبزمینی و گوجه فرنگی تشکیل میدهد.
کوفته مخصوص غذای سنتی همدان :
در شهر همدان کوفته ای طبخ می شود که روش تهیه مخصوص خود را داشته و با کوفته معروف تبریزی متفاوت است. فقط تبریز نیست که به کوفتههای خوشمزه معروف است.
همدان نیز در نوع خود کوفتههای بی نظیری دارد. مواد لازم برای کوفته مخصوص همدان، گوشت، لپه، آلو، پیاز، نخود، گردو، برنج و غیره است. در سفر به همدان خوردن کوفته همدان را فراموش نکنید.
آش گوجهفرنگی همدان :
آش گوجهفرنگی طعمی بسیار متفاوت و خاص دارد. این غذا بسیار دلچسب و لذیذ است. آش گوجه فرنگی در بسیاری از شهرهای ایران تهیه می شود و در همدان نیز، نوع خاصی از این غذا به وسیله مردم محلی پخته می شود که حتما ارزش یک بار امتحان کردن را دارد. در آش گوجه فرنگی همدانی از سبزی (جعفری، نعنا، تره)، برنج، لپه، گوجه فرنگی، پیاز، رب گوجه فرنگی، نمک، فلفل سیاه، زردچوبه و روغن استفاده می کنند. (طرز تهیه آش گوجه)
آش خشکبارغذای سنتی همدان :
آش خشکبار غذای سنتی همدان است. این آش در صورتی با مزاج شما سازگار است که خشکباری مثل آلو ، آلبالو و … که مزهی ملسی دارند را دوست داشته باشید.
سبزی آش، گوشت استخواندار، خشکبار( آلبالو خشک، برگه هلو، آلو ترش خشک)، رشته، شیره انگور، حبوبات (نخود، لویبا، ، عدس)، پیاز و نعناع موارد مهم این آش است.
خورش غوره بادمجان همدان :
با فرا رسیدن فصل تابستان و آمدن غوره های تازه، یکی از غذاهای دلچسبی که در استان همدان به وفور پخت می شود، خورش بادمجان است. به خاطر استفاده از غوره در محتویات، خورش طعم ترشی به خود می گیرد.
آش آماج غذای سنتی همدان :
از دیگر غذاهای معروف همدان آش آماج است که در شهرهای دیگر هم با نام اوماج طبخ میشود.
از دیگر غذاهای معروف همدان آش آماج است که در شهرهای دیگر هم با نام اوماج طبخ میشود.
مواد لازم برای تهیه ی این آش سبزی آش، حبوبات (عدس، لوبیا چشمبلبلی)، پیازداغ، سیر، تخم مرغ و البته آماج است. آماج یک جور خمیر در شکل های نامنظم است که بعد از اینکه در حرارت خشک شد در آش های سنتی استفاده می شود.
آش هویج و جو همدان:
آش هویج و جو از غذای سنتی همدان است که سر سفره افطار طرفداران زیادی دارد. برای پخت این غذا از نخود، بلغور، هویج، پیاز داغ، گوشت چرخ کرده، فلفل، نمک و زردچوبه استفاده می کنند. در تهیه این غذا کشک هم استفاده می شود که معمولا در حین پخت و پیش از سرو غذا، به مواد اضافه می شود.
حلوا زرده همدان:
حلوا زرده مخصوص همدان است .حلوا زرده را همدانی ها به عنوان دسر و سوغات درست می کنند و به دلیل این که با زرده تخم مرغ تهیه میشود به آن حلوا زرده گفته میشود. حلوا زرده از نظر شکل ظاهری شبیه به فرنی ولی کمی سفت تر از فرنی است و به رنگ زرد مایل به نارنجی است.
سر سفره افطار یک همدانی حتما می توانید یک ظرف حلوا زرده بیابید. مواد موجود در حلوا زرده زرده تخم مرغ، شکر آسیاب شده، گلاب،کره آب شده و زعفران می باشد. (طرز تهیه حلوا زرده)
ترحلوا با هويج :
ترحلوا از غذای سنتی همدان است که معمولا بر سر سفره افطار همدانی ها قرار دارد. این حلوا از هویج، شکر، زعفران، گلاب، روغن، آرد برنج، هل و دارچین تهیه میشود.
سخن پایانی
شما دراین مقاله با غذاهای سنتی و محلی همدان آشنا شدید.همچنین از طرز تهیه ی آنها آگاه شدید.اگر سوال یا نظری دارید آن را در کامنت مطرح کنید تا دراسرع وقت توسط ما جواب داده شود.