آشپزی در طبیعت از جمله تفریحات لذتبخشی است که علاقهمندان به سفر و گردشگران از تجربه آن به هیجان میآیند. یکی از مسائلی که آشپزی در طبیعت را با مشکل روبرو میکند آماده سازی آتش است. برای بسیاری از افراد پیش آمده که مواد غذایی را با خود به طبیعت ببرند و برای آشپزی در طبیعت آماده باشند اما هنگام پخت غذا آن را بسوزانند یا غذا به طور کامل از بین برود. در ادامه به معرفی چند روش برای آشپزی در طبیعت خواهیم پرداخت که به شما کمک میکند تا غذایی لذیذ و دلچسب را به راحتی حاضر کنید.
فهرست مطالب
بررسی انواع روشهای آشپزی درطبیعت
1- تهیهی غذا در طبیعت با استفاده از یک تخته
در میان روشهای طبخ غذا در طبیعت میتوان به آشپزی روی تخته چوبی اشاره کرد که یکی از متداولترین انواع آنها است. تخته چوبی به شما این امکان را میدهد تا به راحتی مواد غذایی را روی آن بریزید و بپزید. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله فرهنگ آشپزی در طول تاریخ را بخوانید.روش آماده سازی آن نیز بسیار ساده است. تنها کافی است ابتدا، آتشی بر پا کنید. سپس تخته چوبی از درخت راش یا سدر که تمیز باشد به همراه داشته باشید تا روی آتش قرار دهید. اگر نتوانستید این چوبها را پیدا کنید، سراغ تخته چوبهای موجود در جنگل بروید اما مراقب باشید که سمی نباشند و لذت آشپزی در طبیعت را از شما نگیرند
از دیگر کارهایی که میتوانید با این تکه چوب انجام دهید این است که آن را روی زغال یا اجاق آتشی که درست کردهاید بگذارد، سپس مواد غذایی همراهتان، مثلاً گوشت یا ماهی را روی آن قرار دهید تا به آرامی بپزند. از مزیتهای این روش میتوان به این نکته اشاره کرد که تکه چوب از ارتباط مستقیم آتش با مواد غذایی شما و همچنین زغالی شدن آن جلوگیری میکند.
2- آشپزی در طبیعت با استفاده از سنگ
دیگر روش محبوبی که از آن برای آشپزی در طبیعت استفاده میکنند، آشپزی بر روی سنگ است.این مقاله نکات آشپزی حرفه ای را مطالعه کنید.اولین مرحله، همیشه برپایی آتش است و پس از آن باید به دنبال سنگی با سطح صاف باشید و همچنین سنگی که پیدا میکنید نباید ضخیم باشد. مرحله بعدی قرار دادن سنگ بر روی آتش است. در این بین باید گوشت و مواد غذایی خودتان را مهیا کنید و سپس روی سنگ قرارشان دهید تا با حرارتی که از سنگ به آنها میرسد، بپزند.
3-تهیهی غذا در طبیعت با روش بسته بندی کردن غذاها
برگها یکی از طبیعیترین روشهای آشپزی در طبیعت به شمار میروند که شما با کمک آنها میتوانید مواد غذاییتان را آماده خوردن کنید. تنها کافی است، گوشت یا هر مواد غذایی دیگری که دارید لای آنها بگذارید. فقط حواستان به سمی نبودنشان باشد. برای بستن این برگها نیز میتوانید از ساقه درختانی مانند لیف یا پیچک استفاده کنید. کاری که بعد از این لازم است بکنید، قرار دادن این بستهبندیها روی زغال داغ است. سپس باید یکلایه زغال دیگر روی آنها بریزید.
اگر مایل باشید میتوانید از قبل بستهبندیها را انجام داده باشید. اینگونه از سمی نبودن برگهایی که آوردهاید، مطمئن هستید. البته جدای از این مزیت، نکته دیگری که دارد این است که اگر بخواهید به کویر یا مناطقی بروید که درختان آنجا برگ پهن ندارد، با مشکل روبرو خواهد بود و مهیا بودنتان، این مشکل را حل میکند. حواستان باشد زیاد نگذارید روی آتش بمانند. غذاهایی همچون ماهی در عرض 15 دقیقه آماده خوردن میشوند.
4- آشپزی در طبیعت با استفاده از چوب
از قدیمیترین روشهای آشپزی در طبیعت که احتمالاً در بسیاری از فیلم و سریالهای تاریخی دیدهاید، استفاده از تکه چوبی بلند است. خصوصاً اگر بخواهید جوجه کباب یا ماهی درست کنید که تکه چوب بلند، عملکردی همچون سیخ را برایتان خواهد داشت. از این سیخهای چوبی نمیتوان برای غذاهای کوچک استفاده کرد، پس مراقب برشهایی که آماده میکنید باشید.
بهترین راه برای آشپزی در طبیعت با کمک چوب این است که دو پایه نیز آماده کنید که در دو طرف آتش بگذارید و سیخ چوبی را روی آن قرار دهید. انجام این کار به شما کمک میکند که خودتان مجبور نباشید 15 دقیقه بالای آتش بنشینید و سیخ چوبی را روی آن نگه دارید.
5-برشته کردن غذا در طبیعت
اگر میخواهید دو مرغ را در طبیعت به صورت برشته بپزید، روشهایی برای انجام چنین کاری وجود دارد که در ادامه به معرفی آنها خواهیم پرداخت. یکی از این روشها درست مثل روش استفاده از تکه چوب بلند است با یک تفاوت، آن هم این که چوبی که مرغ در آن به سیخ کشیده شده را باید بالاتر از آتش قرار دهید. این بالاتر یعنی چیزی حدود 50 سانتیمتر. حین انجام چنین کاری و همچنین بعد از آن باید زغالهای بسیار داغ و زیادی برایتان به ارمغان داشته باشد. مراقب روغن داغی که از مرغ بر روی زغال میپاشد باشید. چنین روش پختی حدوداً 2 ساعت طول میکشد.
6-اجاق طبیعی
ایجاد اجاقی که بتوانید روی آن به راحتی آشپزی کنید، کمی مهارت نیاز دارد. ابتدا باید گودالی ایجاد کنید. سنگها را کف و دیواره آن قرار دهید. این شکل سنگ چینی باید شبیه مستطیل باشد و به شکل باشد که سنگها نیفتند. اگر آتش را به خوبی برپا کنید، زغالهای بسیار داغ و خوبی به شما میدهد. حتماً غذایتان را درون کاغذی آلومینیومی بپیچید و سپس آن را با یک انبر روی سنگها قرار دهید و بگذارید به خوبی بپزند.
7-آشپزی در طبیعت با پیچیدن مواد غذایی در برگ
اگر جایی که کمپ کرده اید، گیاهانی با برگ های پهن و بزرگ دارد، می توانید از این روش استفاده کنید. برگ ها را بشویید و تمیز کنید. مواد غذایی مورد نظرتان و ادویه ها و چاشنی ها را در چند لایه برگ بپیچید و بر روی ذغال داغ بگذارید. می توانید بر روی برگ ها هم ذغال بریزید. به همین راحتی می توانید یک غذای خوشمزه و داغ در طبیعت نوش جان کنید. البته باید توجه داشته باشید که این روش برای مواد غذایی زودپز مثل گوشت ماهی مناسب است.
8-آشپزی در طبیعت با پختن غذا بر روی سنگ
این روش بسیار ساده و راحت است اما کمی کثیف کاری دارد. یک تخته سنگ صاف و مسطح پیدا کنید. با استفاده از سنگ های دیگر آن را بر روی آتش یا ذغال قرار دهید. اگر بتوانید با سنگ ها چیزی شبیه به میز بر روی آتش درست کنید، نتیجه عالی خواهد بود. صبر کنید تا سنگ ها کاملاً داغ شوند. سپس مواد غذایی مد نظر را بر روی سنگ بگذارید. هر چه سنگ نازک تر باشد، بهتر است. انواع گوشت ها با این روش به خوبی می پزند.
9-آشپزی در طبیعت با ساخت یک فر طبیعی
اگر می خواهید غذایتان همانطوری باشد که در فر خانه می پزید، می توانید در طبیعت فر درست کنید. گودالی به شکل مستطیل در زمین حفر کنید و دیواره های آن را با سنگ های تخت بپوشانید. در گودال آتش درست کنید و اجازه دهید تا چوب ها خوب بسوزند و ذغال شوند. به این ترتیب سنگ ها حسابی داغ می شوند و گودال مثل فر عمل می کند. هر چیزی که دلتان می خواهد را در گودال داغ بگذارید تا حسابی بپزد. اگر بتواند برای گودال درپوش درست کنید، حرارت فر مدت زمان بیشتری حفظ می شود.
10- آشپزی در طبیعت با کباب کردن با ترکه
یکی از راحت ترین روش ها برای پختن مواد غذایی، استفاده از ترکه و آتش است. آتش درست کنید. خوراکی مد نظرتان را بر سر ترکه فرو کنید و بر روی اتش بگیرید تا بپزد. البته با این روش نمی توانید حجم زیادی کباب کنید. تکه های کوچک پنیر برای میان وعده به این روش به خوبی کباب می شوند. اگر خمیر نان داشته باشید، می توانید تکه های کوچک خمیر را بر سر ترکه بگذارید و بر روی آتش بگیرید. خوردن نان داغ در طبیعت بسیار لذت بخش است.
حالا دیگر ایده های جدیدی برای سفرهای بعدی دارید. اگر چند روز در طبیعت می مانید، می توانید از همه این روش ها استفاده کنید و تجربیات خود را افزایش دهید. اما هرگز فراموش نکنید که هنگام سفر به طبیعت باید غذای آماده و اضافی همراه داشته باشید.
11- استفاده از روش کباب کردن روی چوب چرخان
اگر میخواهید جوجه و یا ماهی تازه و کباب شده بخورید، ولی سیخ گردان در دسترس خود ندارید، راحتترین راه برای انجام این کار، استفاده از یک چوب گردان و برپا کردن آتش است. هزاران سال است که غذاها به این روش پخته میشوند. یک چوب ضخیم که توانایی تحمل وزن غذا را داشته باشد، پیدا کنید. غذای خود را روی چوب بگذارید و تا زمانی که غذا بپزد، آن را روی آتش بچرخانید. احتمالا مجبور میشوید غذای روی چوب را با استفاده از سیم و یا طناب طبیعی ببندید، وگرنه غذا روی چوب پیچ و تاب میخورد. یا اینکه میتوانید غذا را روی چند چوب نازکتر محکم کنید و با زاویهای مناسب روی آتش قرار دهید. برای اینکه از سوختن غذا بر روی آتش جلوگیری کنید، میتوانید از زغالهای داغ برای تهیهی غذا در طبیعت استفاده کنید.
12- تهیهی غذا در طبیعت با استفاده از گودال آتش
یکی از سادهترین راهها برای آشپزی در طبیعت، تمیز کردن یک ناحیه از زمین و برپا کردن آتش در آن ناحیه است. سپس میتوانید قابلمه و یا مواد غذایی خود را به صورت معلق بر روی آتش بپزید. اگر میخواهید از آتش در برابر باد محافظت کنید و یا آتش را به شکلی محصور کنید تا شعلههای آن پخش نشود، میتوانید تعدادی سنگ خشک در اطراف آتش بچینید. همچنین میشود از این سنگها برای قرار دادن قابلمه و ماهیتابهها استفاده کرد، تا زمان مصرف تمیز بمانند. میتوانید از زغال سنگ برای آشپزی در طبیعت استفاده کنید، این روش برای پختن چند غذا به صورت همزمان هم مناسب است.
دستور پخت چند غذای خوشمزه در طبیعت
تهیه املت و نیمرو در طبیعت
آسانترین و بی دغدغهترین غذایی که در طبیعت میتوانید آماده کنید، همین نیمرو و یا املت گوجه خودمان است. تخم مرغ در یک سفر طبیعتگردی پروتئین کافی و مورد نیاز شما را در سفر تهیه میکند. اگر اجاق گاز مسافرتی با خودتان دارید، پس بدون هیچ دغدغهای ماهیتابه مسافرتی را روی آن قرار بدهید و به اندازه خودتان و همراهانتان گوجه را نگینی خورد کنید و با روغن به خوبی تفت بدهید تا آب آنها کشیده شود.
زمانی که گوجه به خوبی سرخ شد تخم مرغها را به همراه نمک، فلفل و ادویه درون آن بشکنید، بدین صورت املت گوجه شما آماده است.اگر هم اجاق گاز ندارید. بهترین قسمتی که زمین نم یا رطوبت ندارد، چالهای کم عمق ایجاد کنید، درون چاله هیزم ریخته و آتش درست کنید. در اطراف چاله سنگ گذاشته و بر روی سانگها ماهیتابه را بگذارید تا حرارت به خوبی به آن بخورد.
کباب ماهی در طبیعت
برای پخت گوشتهای لطیف مانند ماهی نباید آن را در معرض آتش مستقیم قرار بدهید. یکی از بهترین راههای پخت این گوشت استفاده از تخته سنگ صاف است. بدین صورت یک قطعه سنگ صاف و بزرگ (متناسب با تکههای گوشت ماهی) را پیدا کنید و بر روی آتش قرار بدهید. زمانی که سنگها را به خوبی با آب تمیز کردید مقداری آن را به روغن آغشته کنید و مستقیما گوشت را بر روی سنگ که حالا کاملا داغ شده است قرار بدهید. البته این روش برای پخت سایر گوشت ها هم استفاده میشود که ممکن است بسته به نوع و بافت گوشت فرایند پخت کمی طولانی باشد.
نکته آموزشی برای پخت ماهی: قبل از اینکه ماهی را بر روی سنگ قرار بدهید به خوبی آن را با نمک، ادویه و آب لیمو تازه طعم دار کنید.
همبرگر زغالی در طبیعت
گوشت چرخ کرده، پیاز رنده شده و آب گیری شده، نمک و فلفل و ادویه مخصوص گوشت را به خوبی با یکدیگر مخلوط کنید و ورز بدهید و به اندازه تعداد نفراتی که در این سفر همراه شما هستند، همبرگر درست کنید.برای این کار کافیست بر روی آتشی که درست کردید یک توری چدنی قرار بدهید و همبرگرها را روی آن توری قرار داده تا به خوبی مغرپز پخت بشوند.
در فواصل زمانی مناسب همبرگرها را از هر دو سمت بپزید. از قبل نون همبرگر، سس، کاهو، پیاز، خیار شور گوجه را آماده و خودتان را در مهمانی جشن همبرگر ذغالی در دل جنگل مهمان کنید.
پخت جوجه کباب در طبیعت
طبخ جوجه کباب در طبیعت شاید از هر غذای دیگهای آسانتر و در بین ما ایرانیان متداول تر باشد. بسیاری از ما در تعطیلات آخر هفته و یا پایان سال جوجه را طعم دار میکنیم و به دل طبیعت زده و آن را برای یک ناهار دلچسب کباب میکنیم.برای این کار کافیست به تعداد نفراتی که در سفر طبیعتگردی با شما همراه هستند، جوجه تهیه کنید.
جوجه ها را با پیاز، آبلیمو، نمک، فلفل، زعفران دم کرده، سس مایونز و یا ماست چند ساعتی در یک ظرف درب دار چند ساعتی طعمدار کنید.در این سفر میتوانید با خودتان یک منقل مسافرتی، اجاق دوپایه ببرید و یا با همان شیوه که در ابتدا ذکر کردیم در دل طبیعت یک آتش باکیفیت را تهیه کنید و جوجه را به سیخ کشیده و بر روی آتش کباب کنید و نوش جان بفرمایید.
سخن پایانی
شما در این مقاله با آشپزی در طبیعت آشنا شدید.همچنین از انواع روش های آشپزی و دستور پخت چند غذای خوشمزه آگاه شدید.اگر سوال یا نظری دارید آن را در کامنت مطرح کنید تا در اسرع وقت توسط ما جواب داده شود.
سوالات متداول
ادویه بخشی از یک گیاه معطر است که به منظور عطر ، رنگ و طعم بخشیدن به مواد غذایی در هنگام پخت بکار می رود ، ارزش غذایی ادویه جات باعث شده تا مصارف درمانی نیز داشته باشند
چاشنی ها مخلوط ادویه و گیاهان خشک می باشند که برخی در هنگام پخت و برخی بعد از پخت به غذا اضافه می شوند ، انتخاب نوع چاشنی و زمان استفاده آن می تواند به میزان قابل توجهی غذا را خوشمزه تر کند