شامی رودباری همان طور که از نامش نیز پیداست یکی از غذا های محلی و قدیمی و بسیار خوشمزه گیلانی است که اصل آن متعلق به شهر رودبار بوده و بسیار هم در سراسر ایران طرفدار پیدا کرده و شناخته شده است. این غذای بسیار خوشمزه که در کنار سس مخصوص خودش تهیه و سرو می شود را برخی با نان و برخی در کنار برنج ایرانی تازه دم میل می کنند. شما می توانید شامی رودباری را به راحتی و در مدت زمان کمی با چند قلم مواد اولیه ساده به راحتی در منزل خود تهیه کنید و از خوردن آن نیز لذت ببرید. امروز در آلامتو طرز تهیه شامی رودباری اصیل لذیذ و مجلسی با روغن زیتون و گوشت چرخ کرده را به شما آموزش خواهیم داد پس با ما همراه باشید.
فهرست مطالب
- آموزش طرز تهیه شامی رودباری اصیل
- نکات مربوط به گوشت
- نکات مربوط به روغن زیتون
- نکات مربوط به پیاز
- نکات کلیدی در تهیه شامی رودباری اصیل و رستورانی
- سخن پایانی و سوالات متداول
آموزش طرز تهیه شامی رودباری اصیل
شامی رودباری یکی از انواع غذاهای شهرستان رودبار است که با دستورهای متنوعی درست می شود.
مواد لازم برای تهیه شامی رودباری خوشمزه
- گوشت گوساله چرخ کرده 300 گرم
- پیاز 2 عدد متوسط
- روغن زیتون 1 کاسه کوچک
- گوجه فرنگی 4 عدد متوسط
- رب گوجه 1/5 ق غذا خوری
- انار دان شده ملس 1 عدد کوچک
- نمک و فلفل سیاه و زردچوبه به مقدار لازم
- گلپر به مقدار دلخواه
- جعفری خشک شده نصف ق غذا خوری
- نعنای خشک شده 1 ق غذا خوری
- خالواش نصف ق چای خوری
- روغن مایع به مقدار لازم
طرز تهیه شامی رودباری مجلسی با روغن زیتون و گوشت چرخ کرده
مرحله اول: آماده سازی گوشت
گوشت چرخ کرده گوساله را درون ظرفی بریزید و سپس پیاز ها را نیز با آب شسته و پوست آن ها را بگیرید و آن ها را رنده کنید و بعد آب پیاز ها را تا حد ممکن بگیرید و سپس آن ها را به گوشت چرخ کرده خود اضافه کنید و مقداری با دست شروع به ورز دادن گوشت و پیاز کنید و کمی که گذشت به ترکیب آن ها مقداری نمک و فلفل سیاه و زردچوبه را به همراه مقداری گلپر اضافه کنید. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله سبزی ماهی شکم پر شمالی را بخوانید.
و بعد سبزی های معطر خود را که شامل جعفری و نعنا خشک شده به همراه خالواش را نیز به مواد اضافه کنید و مجدد مواد را با دست شروع به ورز دادن کنید تا تمامی مواد کاملاً ترکیب شوند و ادویه ها نیز به خورد گوشت بروند و تا جایی ورز دادن را ادامه دهید تا بافت گوشت منسجم و آماده شود و بعد روی ظرف را به وسیله سلفونی بپوشانید و آن را به مدت نیم ساعت داخل یخچال قرار دهید تا مواد با یکدیگر مقداری استراحت کنند.
مرحله دوم: سرخ کردن شامی ها
بعد از گذشت زمان مورد نظر مواد را از داخل یخچال خارج کنید و مقداری از مواد را برداشته و بعد آن را با کف دستان خود مقداری صاف و پهن کنید و به همین شکل تمامی مواد را آماده کنید و کنار بگذارید و بعد ماهیتابه ای را برداشته و درون آن روغن زیتون را به همراه مقداری روغن مایع بریزید و ماهتابه را روی گاز قرار دهید و زمان دهید تا روغن کمی داغ شود و بعد گوشت شامی هایی که آماده کرده بودید را داخل ماهیتابه بچینید و زمان دهید تا دو طرف آن ها درون ترکیب روغن مایع و زیتون سرخ و آماده شوند. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله خوشمزهترین غذاهای گیلانی را بخوانید.
مرحله سوم: آماده سازی سس شامی رودباری
درون ماهیتابه ای جداگانه مقداری روغن بریزید و آن را روی شعله ملایم گاز قرار دهید و بعد به آن مقداری رب گوجه اضافه کنید و زمان دهید تا هم مقداری خامی رب گرفته شود و هم مقداری رنگ رب داخل روغن باز شود و بعد گوجه فرنگی ها را نیز با آب بشویید و آن ها را رنده کنید و بعد از آماده شدن رب پوره گوجه ها را نیز به رب اضافه کنید
مقداری آن ها را با یکدیگر تفت دهید و زمان دهید تا آب گوجه ها کمی گرفته شود و بعد به ترکیب آن ها مقداری نمک و فلفل سیاه را نیز اضافه کنید و در 5 دقیقه آخر پخت سس نیز به سس شامی، انار دان شده را هم اضافه کنید و بعد از 5 دقیقه سس شامی آماده است آن را از روی حرارت برداشته و کنار بگذارید.
مرحله چهارم: اضافه کردن سس به شامی رودباری
بعد از آن که شامی ها سرخ و آماده شدند و سس شامی ها هم آماده شد سس را به ماهیتابه ای که در آن شامی ها را سرخ کرده بودید اضافه کنید و 10 دقیقه ای هم با شعله ملایم و کم و درب بسته به شامی ها زمان دهید تا در کنار سس مقداری تفت داده شوند و سس نیز مقداری به خورد شامی ها برود و بعد آن ها را از روی حرارت برداشته و داخل ظرف مورد نظر خود که برای سرو آن ها در نظر دارید قرار دهید و شامی رودباری شما آماده سرو است میل کنید و از خوردن آن نیز لذت ببرید. نوش جان
نکات مربوط به گوشت
معمولا وقتی صحبت از گوشت قرمز میشود، بیشتر از مضرات آن گفته میشود؛ اما همانطور که میدانید گوشت قرمز حاوی میزان بالای پروتئین و بهترین ماده غذایی برای تقویت ماهیچهها و استحکام عضلانی بدن است. همچنین دارای میزان قابل توجهی از امگا ۳ و دارای منبع غنی از آهن است و برای پیشگیری از کمخونی بسیار موثر است. آهن از یک سو به ساخت هموگلوبین موجود در خون کمک میکند و از سوی دیگر رسیدن اکسیژن به قلب و مغز را سرعت میبخشد. گوشت قرمز منبع بسیار خوبی از ویتامینهای گروه B است.
این گروه از ویتامینها برای سوخت و ساز بهتر بدن ضروری هستند. همانطور که ملاحظه میکنید گوشت قرمز ارزش غذایی بسیار بالایی دارد. مهم این است که به میزان مناسب مصرف شود و مصرف ۱ الی ۲ بار در هفته برای بدن بسیار مفید است. اگر در تهیه گوشت چرخ کرده از گوشت گوسفند استفاده میکنید، این نکته را در نظر داشته باشید که گوشت گوسفند در فرآیند پخت آب میشود؛ بنابراین باید اندازه شامی را بزرگتر کنید. توصیه میکنیم برای تهیه شامی رودباری از گوشت چرخ کرده مخلوط گوساله و گوسفند استفاده کنید.
نکات مربوط به روغن زیتون
روغن زیتون به دلیل ارزش غذایی بالایی که دارد، در رژیم غذایی بسیاری از افراد از جایگاه ویژهای برخوردار است. اما از آنجا که قیمت روغن زیتون خالص بالاست، معمولاً در هنگام عرضه در بازار با روغنهای معمولی مخلوط میشود. درنتیجه از کیفیت آن کاسته میشود؛ بنابراین کسانی که به دنبال خرید روغن زیتون هستند، اغلب میپرسند که چطور روغن زیتون اصل را تشخیص بدهیم. البته تشخیص خالص بودن روغن زیتون کار چندان سادهای نیست. با این حال کارشناسان برای تشخیص روغن زیتون اصل سه روش را به شرح ذیل ارائه دادهاند:
۱- برای انتخاب روغن مرغوب بهتر است که اول آن را ببویید. روغن زیتون خوب باید بوی میوه زیتون، سیب یا علف تازه بدهد که مربوط به نوع زیتون یا زمان برداشت آن است؛ بنابراین اگر بوی فلز احساس کردید، بدانید که روغن نامرغوب یا فاسد است.
۲- روش دوم برای تشخیص روغن زیتون اصل این است که آن را بچشید. اگر ۱ قاشق روغن زیتون را در دهان خود بریزید و در دهان بچرخانید و با استشمام هوا آن را فرو بدهید، باید بعد از چند لحظه در گلوی خود تلخی و تندی شدیدی احساس کنید. به نحوی که گلوی شما بسوزد. در بعضی موارد افراد به دلیل تندی بیش از حد روغن به سرفه میافتند. درست پس از ۱ دقیقه مزه تلخی و تندی از بین میرود و خوشمزه میشود. ضمن اینکه فرد با خوردن این روغن در دهان خود احساس چربی نمیکند. با خوردن روغن زیتون اصل در ابتدای زبان احساس شیرینی و در انتهای آن احساس تلخی و سوزش خواهید داشت.
۳- روش بعدی برای تشخیص روغن زیتون اصل رنگ آن است. رنگ روغن زیتون باید زرد مایل به سبز باشد. البته رنگ روغن زیتون معیار مناسبی برای تعیین کیفیت روغن نیست؛ زیرا بهراحتی میتوان در آن تقلب کرد.
نکات مربوط به پیاز
اگر بخواهیم به طور مختصر در مورد کاربرد انواع پیازها توضیح بدهیم، باید از پیاز زرد که معروفترین عضو خانواده پیازهاست، شروع کنیم. این پیاز بهترین گزینه برای پخت و پز است. پیاز سفید طعم ملایمتری نسبت به پیاز زرد دارد. از نظر کاربرد تقریباً مثل پیاز قرمز است و میشود آن را خام خورد و یا در سالادها و دیپها از آن استفاده کرد. این پیاز برای غذاهای مکزیکی هم بهترین گزینه است.
پیاز قرمز نسبت به پیاز سفید و زرد فیبر بیشتری دارد و به خاطر رنگ زیبایش میتوان از آن برای تزئین بشقاب غذا هم استفاده کرد. علاوهبر این برای کبابی کردن، سالاد و ساندویچها هم انتخاب مناسبی است. پیازهای قرمز به اندازه کافی عطر و طعم به غذا نمیدهند؛ بنابراین برای پخت و پز مورد استفاده قرار نمیگیرند. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله طرز تهیه خورشت فسنجان را بخوانید.
نکات کلیدی در تهیه شامی رودباری اصیل و رستورانی
- در صورت تمایل می توانید به جای سبزی های معطر خشک از سبری های معطر تازه نیز استفاده کنید.
- در صورت دسترسی نداشتن به انار می توانید آن را از دستور حذف کنید.
- در صورتی که طعم روغن زیتون را نمی پسندید می توانید تنها از روغن مایع برای سرخ کردن شامی ها استفاده کنید.
سخن پایانی
شما در این مقاله با طرز تهیه شامی رودباری آشنا شدید. همچنین از مواد لازم ونکات مهم در مواد غذایی آگاه شدید. اگر سوال یا نظری دارید آن را در کامنت مطرح کنید تا در اسرع وقت توسط ما جواب داده شود.
سوالات متداول
برای اینکه کتلت شما وا نرود، باید آب پیاز و سیبزمینی را بگیرید و به آن تخممرغ اضافه کنید. آرد نخودچی و گذاشتن مایه کتلت در یخچال قبل از سرخ کردن هم از وا رفتن کباب جلوگیری میکنند.
هر دوی این غذاها یکی هستند، اما تنوع در روش پخت آنها بسیار زیاد است.