انواع حلوا

معرفی 5 نوع حلوای مجلسی + طرز تهیه و رازهای خوشمزه‌تر شدن +فوت و فن های مهم تهیه حلوا

حلوا مانند شله زرد ،باقلوا و کاچی از دسرهای خوشمزه و پرطرفدار ایرانی‌هاست و در اکثر سفره‌های ایرانی‌ها از جایگاه خاصی برخوردار است. خاستگاه حلوا آسیای غربی است و در کشورهای دیگر مانند هند و ترکیه و لبنان نیز طبخ می‌شود. حلوا در شهرهای مختلف ایران به نوعی متفاوت تهیه می‌شود. حلوا ارده یزد، حلوا زرده همدان، حلوا شیر خشک عربی، حلوا هل تبریز از جمله اینهاست. حلواها طعم‌های مختلف نیز دارند. مانند حلوای هویج، شیره انگور و حتی حلوا آناناس و انواع میوه‌ها.اصلی‌ترین ماده اصلی حلوا، آرد است. وجود گلاب و زعفران، عطر و طعم و بوی حلوا را دو چندان می‌کند.حلوا علاوه بر دسر می‌تواند در وعده‌های غذایی روزانه، در مراسم‌های سوگواری، در ماه رمضان به عنوان افطاری و همچنین در ماه محرم به عنوان نذری کاربرد داشته باشد. در این مقاله به طرز تهیه انواع حلوا می‌پردازیم.


فهرست مطالب


معرفی انواع حلوا و طرز تهیه ی آنها

۱- حلوا زعفرانی

حلوا زعفرانی یکی از دسرهای پرطرفدار ایرانی است که به مرور زمان بیشتر در مراسم‌های مذهبی از جمله ماه محرم به عنوان نذری و در ماه رمضان به عنوان افطاری و همچنین مراسم‌های ختم و سوگواری استفاده می‌شود.البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله طرز تهیه پنکیک خوشمزه را بخوانید. در این بخش قصد داریم به طرز تهیه این حلوای خوشمزه و محبوب به همراه فوت و فن‌های پخت آن بپردازیم.

حلوا زعفرانی

مواد لازم:

آرد سفید۲ لیوان
روغن مایع۱/۲ لیوان
آب۲.۵ لیوان
شکر۱.۵ لیوان
گلاب۱/۴ لیوان
زعفران دم کردهبه میزان لازم

طرز تهیه:

  1. زعفران دم کرده به میزان لازم
  2. پس از اینکه مود اولیه را برای پخت این دسر خوشمزه آماده کردیم، لازم است در ابتدا شربت حلوا را درست کنیم. برای این کار لازم است آب و شکر را دخل ظرفی مخلوط کرده و روی حرارت قرار دهیم تا شکر آن حل شود و شربت شفافی شروع به جوشیدن کند.
  3. زعفران و گلاب را به شربتی که در مرحله اول آماده کرده بودیم، اضافه کرده و حرارت را خاموش می‌کنیم. لازم به ذکر است که نیازی نیست تا شربت بجوشد بنابراین در حد اینکه شکر حل شود و محلول شفاف باشد، کافی است.
  4. آرد الک شده را داخل تابه ریخته و با حرارت ملایم تفت می‌دهیم تا بوی خامی آرد از بین برود. باید توجه کنید که نباید با حرارت زیاد این کار را انجام دهیم زیرا موجب سوختن آرد می‌شود و طعم آن را تغییر می‌دهد.
این غذا رو هم بپزید!  طرز تهیه 4 نوع کیک اسفنجی بدون تخم مرغ، ساده و خوشمزه + آموزش قدم به قدم

چگونه بدون تغییر مزه حلوا، رنگ آن را تیره‌تر کنیم؟

برای تهیه حلوای تیره، آرد باید تغییر رنگ بده؛ اما این کار باید با حرارت کم باشه تا در طعم نهایی حلوا تاثیر بدی نداشته باشه.
مدام باید آرد رو داخل تابه تفت بدین و هم بزنین تا رنگ آرد به صورت یکدست تیره تر بشه.البته برای کسب اطلعات بیشتر میتوانید مقاله خوردنی خوشمزه با کدوحلوایی را بخوانید. اگه آرد به صورت مداوم تفت داده نشه، آرد کف ظرف تغییر رنگ میده و اما آرد روی اون سفیده.

۲- حلوا زرده همدان

حلوا زرده همدان به علت داشتن تخم‌ مرغ، دسری مقوی و سالم برای ماه مبارک رمضان است و حتی می‌تواند به عنوان نذری در ماه محرم مورد استفاده قرار گیرد.این حلوا برای سوغاتی نیز مناسب است و ظاهری مانند فرنی دارد با این تفاوت که رنگ زرد مایل به نارنجی دارد و از فرنی کمی سفت‌تر است. این دسر خوشمزه در همدان با کوماج سنتی همدان سرو می‌شود. برای تزیین به‌ صورت فینگرفود یا داخل قیف برای حلوای مجلسی و پذیرایی عالی است.

حلوا زرده همدان

مواد لازم برای تهیه حلوا زرده:

زرده تخم مر۱۰ عدد
شکر یا پودر شکر۱/۲ لیوان
گلاب۱/۴ لیوان
زعفران دم کرده۲ قاشق چایخوری
نشاسته ذرت۲ قاشق غذاخوری
کره۱ قاشق غذاخوری

طرز تهیه:

  1. در مرحله اول زرده‌ها را با هم ترکیب می‌کنیم. تخم‌مرغ یکی از مواد غذایی است که مرجع پروتئینی محسوب می‌شود و هر وقت بخواهند پروتئین غذایی را سنجش بزنند آن را با پروتئین‌های مرجع تخم‌مرغ مقایسه و اندازه‌گیری می‌کنند.
  2. بعد از آنکه تخم‌مرغ را کاملاً به هم زدیم شکر را به آن اضافه می‌کنیم و آنقدر هم می‌زنیم تا شکر داخل زرده ترکیب بشود. وقتی مواد کاملاً ترکیب شدند و زرده تخم‌مرغ حالت کرمی رنگ به خودش گرفت، حالا باید مواد را حرارت بدهیم تا زرده‌های تخم‌مرغ پخته شود. دو علت دارد پختن زرده تخم‌مرغ یکی اینکه حاوی بیماری نباشه و دیگری اینکه به غلظت مناسب برسد. برای غلظت بیشتر می‌توانیم از نشاسته ذرت استفاده کنیم.
  3. در این مرحله مواد را روی حرارت غیرمستقیم قرار می‌دهیم و نشاسته ذرت را کم‌کم اضافه می‌کنیم تا مواد به قوام بیاید.
  4. درنهایت زعفرانی که با گلاب قاطی شده است را به مواد اضافه می‌کنیم.
  5. وقتی مواد به غلظت مناسب رسید و رد قاشق روی حلوای شما ماند حلوای زرده آماده است و می‌گذاریم سرد شود و می‌توانید داخل قیف ریخته و تزیین کنید.
  6. بله به همین سادگی حلوای زرده همدان آماده شد و می‌توان مورد استفاده قرار داد.
این غذا رو هم بپزید!  بررسی ۱۰ نکته‌ی کلیدی شیرینی‌پزی برای پختن یک کیک عالی

۳- حلوا هویج

حلوای هویج یکی از حلواهای خوشمزه و خاص است که برای پذیرایی از مهمان، در مراسم‌های سوگواری و همچنین در ماه‌های متبرکه مانند رمضان و محرم درست می‌شود.این مقاله مراحل تهیه فیلینگ کیک را بخوانید.ماده اصلی این دسر هویج است.هویج رنگ این حلوا را بسیار خوش‌رنگ کرده و با گلاب و زعفران می‌توانید عطر و بوی خاصی به آن بدهید. در این بخش قصد داریم طرز تهیه حلوا هویج را به صورت مرحله به مرحله آموزش دهیم پس با ما همراه باشید.

 هویج

مواد لازم حلوای هویج:

هویجنیم‌ کیلو  (حدود ۵ عدد)
آرد شیرینی‌پزی یا فانتزییک پیمانه
شکر (بسته به ذائقه)بین یک تا یک و نیم پیمانه
گلابنصف پیمانه
شیرنصف پیمانه
کره۵۰ گرم
پودر هلیک قاشق مرباخوری
زعفران دم‌کرده (دلخواه)۳ قاشق غذاخوری

طرز تهیه:

  1. ابتدا هویج‌ها را با پوست‌کن پوست بکنید و به قطعات کوچک در آورید و با یک لیوان آب بگذارید کاملاً بپزد و هویج ها نرم شود .
  2. بعد از پخت هویج‌ها و گرفته شدن آب اضافی، آن‌ها را در مخلوط کن پوره کنید.
  3. در اینجا نصف لیوان گلاب و نصف لیوان آب را به هویج‌ها اضافه کنید به همراه شکر داخل مخلوط کن ریخته و کاملا همه مواد را پوره کنید. می‌توانید این کار را داخل غذا ساز هم انجام دهید.
  4. بعد از پوره شدن همه مواد آن را در ظرفی ریخته و روی حرارت قرار دهید. در اینجا زعفران و هل را به آن اضافه کنید و اجازه دهید روی حرارت بماند تا شکر خوب حل شود. لازم است که این مواد فقط در حدی که شکر حل شود روی حرارت زیاد قرار در حدود دو دقیقه قرار گرفته شود . همین که جوشید حرارت را خاموش و مواد را کنار بگذارید.
  5. اکنون ماهیتابه‌ای را داخل حرارت قرار دهید بدون روغن و آرد را داخل آن ریخته و خوب تفت بدهید. در اینجا هدف فقط گرفتن بوی خامی آرد است و حدود پنج الی شش دقیقه تفت دهید. در اینجا رنگ آرد تغییری نکرده و فقط عطر و بویی خوش را بخود گرفته است.

چند نکته برای تهیه حلوای هویج:

  • اگر هم بخواهید از کره استفاده کنید باید مقدارش با میزان روغن مایع به همان اندازه باشد. برای حلوای هویج نباید خیلی حلوا را تفت دهید چون آرد هر چه بیشتر تفت بخورد رنگش تیره‌تر می‌شود و بهتر است رنگ حلوای هویج روشن باشد.
  • می‌توان برای تهیه حلوای هویج از شیر به جای آب استفاده کرد که در این صورت حلوا هویج با شیر خواهیم داشت.
  • زمانی که این حلوا با آرد تهیه می‌شود هویج آن نباید قابل احساس باشد و بهتر است آن را با میکسر به شکل پوره در آوریم یا اگر میکسر در دسترس نیست هویج را بپزیم و بعد آن را پوره کنیم.
  • زمانی که پوره هویج آماده شد آن را داخل تابه بریزید و روی حرارت قرار دهید تا مقداری از آب آن تبخیر شود. هر چه نسبت هویج به آرد بیشتر باشد حلوای هویج خوشمزه‌تری خواهیم داشت.
این غذا رو هم بپزید!  آموزش طرز تهیه شیرینی زبان خوشمزه و نرم + نکات کلیدی در تهیه شیرینی زبان

4- حلوا دو رنگ زنجبیلی

یکی از دسرهای خوشمزه و مقوی که زینت بخش سفره افطاری است و حتی برای مهمانی‌ها مناسب می‌باشد، حلوای دو رنگ است.این مقاله تارت میوه‌ای را بخوانید.حلوای دو رنگ به دلیل اینکه بسیار ساده و آسان درست می‌شود و به راحتی در دسترس است، در بین اغلب افراد از محبوبیت بالایی برخوردار است.در این بخش قصد داریم به طرز تهیه ساده و راحت حلوا دو رنگ بپردازیم پس با ما همراه باشید.

 دو رنگ زنجبیلی

مواد لازم:

آرد سفید قنادی۴ پیمانه
روغن جامد۱ پیمانه
کره۲ قاشق غذا خوری
پودر قند۲ پیمانه
زنجبیل۱ الی ۲ قاشق غذا خوری
پودر هل۱ قاشق چای خوری
پودر کاکائو۲ قاشق غذا خوری
شکلات تخته اینصف پیمانه
بادام خرد شدهبه مقدار لازم

طرز تهیه:

  1.  برای تهیه حلوا آرد سفید قنادی رو داخل تابه ای الک کنید و روی حرارت بسیار ملایم قرار بدین و هم بزنید تا خامی آرد کاملا گرفته بشه و عطر آرد بو داده بلند بشه این کار ممکنه حدود یک ساعت طول بکشه حرارت باید کاملا ملایم باشه تا آرد به آرامی تفت بخوره و اصلا تغییر رنگ نده.
  2. حرارت بالا باعث تیره شدن رنگ آرد و عوض شدن طعم حلوا میشه آرد رو هم بزنید تا به صورت یکدست بو داده بشه و ته نگیره اگه خامی آرد به خوبی گرفته نشه موقع خوردن، حلوا به سقف دهان میچسبه و طعم خامی کاملا حس میشه.
  3. وقتی آرد کاملا بو داده شد زنجبیل رو به آرد اضافه کنید و یکی دو دقیقه روی حرارت تفت بدین بسته به ذائقه میتونید مقدار زنجبیل رو کمتر یا بیشتر کنید بعد به نسبت رنگ هایی که برای حلوا در نظر دارین آرد رو چند قسمت کنید.
  4. من برای حلوای دو رنگ آرد رو به نسبت مساوی تقسیم کردم این کار رو میتونید چشمی انجام بدین یا از پیمانه ها کمک بگیرین که مواد کاملا دقیق به دو قسمت تقسیم بشن این کار باعث میشه اندازه لایه ها مساوی و یک اندازه باشه و در زیبایی حلوا تاثیر داره.
  5.  هر کدوم از آردها رو داخل تابه جدا گانه مجددا الک کنید. الک کردن آرد تاثیر زیادی در بافت و لطافت حلوا داره پس حتما این کار رو انجام بدین.
  6. وقتی آرد کاملا بو داده شد زنجبیل رو به آرد اضافه کنید و یکی دو دقیقه روی حرارت تفت بدین بسته به ذائقه میتونید مقدار زنجبیل رو کمتر یا بیشتر کنید بعد به نسبت رنگ هایی که برای حلوا در نظر دارین آرد رو چند قسمت کنید. من برای حلوای دو رنگ آرد رو به نسبت مساوی تقسیم کردم این کار رو میتونید چشمی انجام بدین یا از پیمانه ها کمک بگیرین که مواد کاملا دقیق به دو قسمت تقسیم بشن این کار باعث میشه اندازه لایه ها مساوی و یک اندازه باشه و در زیبایی حلوا تاثیر داره.
این غذا رو هم بپزید!  آموزش طرز تهیه۱۳ میان‌وعده‌ی خوشمزه برای افزایش یادگیری و تقویت حافظه‌ی دانش‌آموزان

5- حلوا سیاه اردبیل

حلوای سیاه اردبیل یکی از سوغاتی‌های این شهر و برای ماه مبارک رمضان فوق‌العاده است. این حلوا دسری محلی در اردبیل است و شاید کمتر کسی اسم آن به گوشش خورده باشد.حلوای سیاه از آرد جوانه گندم و آرد سبوس‌دار سنگک درست می‌شود و به همین دلیل بسیار مقوی است. این غذا به دلیل خاصیت گرمی که دارد بیشتر در فصل زمستان استفاده می‌شود. در زمان‌های قدیم در اردبیل به دلیل عدم وجود امکانات شهری و زمستان‌های طولانی معمولاً این شیرینی به عنوان غذا اصلی مردمان این سرزمین فراهم می‌شد تا زمستان به پایان برسد.

حلوا سیاه اردبیل

مواد لازم:

جوانه گندم۱ پیمانه
آرد سبوس‌دار (سنگک)۴ پیمانه
آب۱ پیمانه
کره محلی یا مارگارین۱۸۰ گرم
پودر گردو۱۰۰ گرم
پودر کنجد۵۰ گرم
شیره انگور۰.۵ لیتر
ادویه مخصوصبه میزان لازم
خلال پسته برای تزیین۱ قاشق سوپخوری

طرز تهیه:

  1. گندم را به مدت ۳ روز تقریبی داخل آب بگذارید تا جوانه بزند و زمانی که جوانه زد آن را خشکش کنید تا آماده آسیاب شدن شود.
  2. بعد از اینکه جوانه گندم را آسیاب کردید آرد سنگک را به همراه آرد جوانه گندم با آب مخلوط‌ کنید تا خمیری یکدست درست شود. خمیر درست‌ شده را روی شعله گاز با درجه کم می‌گذاریم و دائماً به هم می‌زنیم. این هم زدن ممکن است ۶ ساعت طول بکشد و زمان تهیه این هلوا بیش از ۷ ساعت طول می‌کشد.
  3. زمانی که آرد را دارید تفت می‌دهید روغن محلی یا مارگارین را به آن اضافه کرده و به هم بزنید تا حلوا به روغن بیافتد.
  4. هنگامی که حلوا به‌ طور کامل برشته و تغییر رنگ داد ادویه مخصوص که شامل دارچین، زنجبیل، فلفل سیاه، هل، گلپر، زیره، زردچوبه است را به آرد اضافه کنید. پودر گردو و کنجد را نیز اضافه کرده تا به خورد هلوا برود. سپس شیره انگور را به حلوا اضافه می‌کنیم تا کاملاً در حلوا حل شود. ۵ دقیقه بعد از اضافه کردن شیره انگور زیر حلوا را خاموش‌ کنید.
این غذا رو هم بپزید!  معرفی صبحانه های مقوی و خوشمزه مخصوص بچه‌های بدغذا + آموزش طرز تهیه آنها

حلوا سیاه اردبیل شما آماده است. این حلوا را می‌توانید در یخچال نگهداری کنید. به مدت زیادی این حلوا ماندگاری دارد و زمان سرو این حلوا روی آن را با خلال پسته تزیین کنید.

بررسی فوت و فن های مهم تهیه حلوا

  • اگه به روغن نیمه جامد دسترسی نداشتین، میتونین به جای نصف لیوان روغن مایع و نصف لیوان روغن نیمه جامد از یک لیوان سر پر روغن مایع استفاده کنین. اما استفاده از هر دو روغن نتیجه بهتری بهتون میده.
  • در صورت تمایل میتونین در انتها و قبل از خاموش کردن حرارت، ۵۰ گرم هم کره اضافه کنین؛ این کار باعث میشه هلوا براق‌تر و خوش طعم تر بشه اما چربی حلوا رو هم زیاد میکنه.
  • برای تهیه حلوا هم از آرد نانوایی، آرد سنگک و هم از آرد سفید میتونین استفاده کنین؛ اما آرد سفید طعم بهتر و بافت لطیف تری داره ولی آرد گندم پر خاصیت تره.
  • میتونین در انتها هلوا رو نصف کنین و به بخشی از اون پودر کاکائوی الک شده اضافه کنین و برای تزیین ازش استفاده کنین تا حلوای شما دو رنگ باشه.
  • بهترین راه برای اضافه‌کردن زعفران و گلاب به حلوا، اضافه کردن اون به شربته. اگر میزان شربت کم باشه حلوا بافت منسجمی پیدا نمیکنه.
 فوت و فن های مهم
  • نکته مهم در مورد شربت اینه که شربت باید با دمای گرم به حلوا اضافه بشه. اگه شربت سرد باشه مخلوط‌ کردن حلوا سخت میشه و انسجام کافی در حلوا بدست نمیاد.
  • اگه شربت رو بیش از اندازه به حلوا اضافه کردید و هلوا شل شد، بهتره حلوا رو مجددا روی حرارت ملایم قرار بدید تا آب اضافی اون تبخیر بشه.
  • اگه شل بودن حلوا به دلیل اضافه‌کردن بیش از اندازه روغن بود، توصیه به شما اینه که مقدار دیگری آرد اضافه کنید و اون رو با هلوا تفت بدید( البته این کار در مرحله قبل از اضافه کردن شربت میسره)
  • استفاده مناسب از میزان روغن و کره ارتباط مستقیمی با کیفیت حلوا داره؛ اگه بیش از اندازه از روغن استفاده کنید، روغن می‌بنده و کم‌تر از معمول استفاده کردن از روغن باعث ترک خوردن هلوا می‌شه.
  • روغن جامد به خوب سرخ شدن آرد و پوک شدن اون کمک می‌کنه. کره طعم مطلوبی به حلوا می‌ده و روغن مایع برای براق شدن حلوا استفاده میشه.
  • اگه میخواین حلوا رو به صورت ساده داخل دیس تزیین کنین، اجازه بدین حلوا کمی خنک بشه چون حلوای گرم به خوبی فرم نمیگیره. اما برای تزیین با ماسوره باید حلوا گرم باشه.

سخن پایانی

شما دراین مقاله با انواع حلوا ها آشنا شدید.همچنین از طرز تهیه ی آنها آگاه شدید.اگر سوال یا نظری دارید آن را درکامنت مطرح کنید تا در اسرع وقت توسط ما جواب داده شود.

سوالات متداول

برای داشتن حلوای تیره در طرز تهیه حلوا سه آرد چه کار کنیم؟

برای داشتن حلوای تیره در طرز تهیه حلوای سه آرد، آرد را بیشتر تفت دهید.

در طرز تهیه حلوای ۳ آرد مجلسی با شیر آرد چقدر باید تفت داده شود؟

در آموزش حلوای سه آرد با شیر قبل از تیره شدن آردها تفت دادن آن‌ها را تمام کنید. حلوا سه آرد با شیر باید رنگ روشنی داشته باشد، بنابراین نباید آرد را بیش از حد تفت دهید.

پیشنهاد ما به شما

حلوای هویج

طرز تهیه حلوای هویج مجلسی زعفرانی مرحله به مرحله به ۲ روش +نکات و فوت و فن های طرز تهیه حلوای هویج

حلوا یکی از قدیمی ترین دسرهای ایرانی است که نقش پررنگی در فرهنگ غذایی ما …

دیدگاهتان را بنویسید