بایدها و نبایدهای آشپزی روی آتش، تصورات مختلفی در مورد آشپزی روی آتش وجود دارد.برخی فکر می کنند از آتش فقط برای پختن کباب های خوشمزه یا بلال کردن ذرت می توان استفاده کرد.اما باید بگوییم این تفکر اشتباه است، غذاهای بسیار زیادی وجود دارد که می توانید در طبیعت و با امکانات کم درست کنید.آیا آشپزی روی آتش فقط مختص طبیعت گردهاست یا کسانی که دائم به کمپ می روند؟پاسخ این است که آشپزی روی آتش، در واقع، یک روش لذت بخش برای آماده سازی وعده های غذایی است که همه می توانند از آن استفاده کنند.آشپزی روی آتش، شما را از آشپزخانه بیرون می آورد و آن را به فعالیتی تعاملی تر و اجتماعی تر تبدیل می کند.طعمی به غذای شما می بخشد که با اجاق گاز هرگز نمی توان به آن دست یافت.
فهرست مطالب
بایدها و نبایدهای آشپزی روی آتش چیست؟
1- از هیزم مناسب استفاده کنید
اکثر افراد تازه کار در روشن کردن آتش دچار مشکل می شوند.آتشی که آنها روشن می کنند دود زیادی تولید می کند.این دود، نتیجه استفاده از چوب سبز و تازه است.بنابراین بهتر است چوب درختان را نشکنید، زیرا بسیار ضعیف می سوزد و دود زیادی تولید می کند که باعث آلودگی محیط و هوا می شود.البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله تکنیک های آشپزی در کمپ را بخوانید.مطمئناً هیچ کسی علاقه ندارد برای مدت ها بوی دود بدهد.برای روشن کردن یک آتش مناسب، باید از چوب خشک و سخت استفاده کنید.
چوب درختانی مانند بلوط، گیلاس و کاسنی برای روشن کردن آتش، بسیار مناسب هستند و عطر و طعم خوبی به غذا می دهند.از این رو بهتر است قبل از رفتن به کمپ و طبیعت مطمئن شوید که می توانید در آنجا چوب سخت و خشک پیدا کنید.در غیر این صورت بهتر است با خود هیزم ببرید.
2- صبور باشید
به محض دیدن شعله آتش نباید تصور کنید آتش برای پخت غذا آماده است.آتش خوب در درجه اول، باید شامل مقداری زغال داغ و چند تکه چوب در حال سوختن باشد.در واقع، بسته به آتش و آب و هوا، 30 تا 45 دقیقه طول می کشد تا آتش به شرایط مطلوب برای پخت غذا برسد.البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله تجهیزات آشپزی درطبیعت را بخوانید.مطمئن شوید که به آتش زمان لازم را می دهید تا به حرارت مناسبی برسد.زمانی که زغال قرمز و داغ شد و لایه ای خاکتری روی آن گرفت، زمان مناسب برای برشته کردن و پختن غذاست.هر چه آتش بزرگتر باشد، شما باید بیشتر صبور باشید.
بسیاری از افراد مبتدی، هنگام روشن کردن آتش های بزرگ دچار اشتباه می شوند.مسئله این است که آتش های بزرگ به سرعت خاموش می شوند و در نهایت ذغال های خیلی داغ و بدون شعله برای شما باقی می ماند.اگر از تمام چوب های خود استفاده کرده باشید، دیگر نمی توانید آتش را روشن نگه دارید و ممکن است در حین پخت غذا خاموش شود.ما به شما توصیه می کنیم که ابتدا یک آتش کوچک با شعله مناسب و چوب های کوچکتر روشن کنید.اجازه دهید آتش حدود 30 دقیقه بماند و در صورت نیاز، فقط چند تکه چوب بزرگتر اضافه کنید.
3- محل مناسبی پیدا کنید
شما نمی توانید به هر مکانی که دوست دارید بروید و آتش روشن کنید.بهترین مکان برای روشن کردن آتش در مکان های سنگی است.اما اگر امکان پذیر نیست، بهتر است روی خاک معدنی بدون هیچ پوششی، آتش روشن کنید.البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله آشپزی در طبیعت را بخوانید.در برخی از مکان ها، حفره هایی از قبل برای آتش ایجاد شده است.بنابراین بهتر است شما هم از همان حفره ها استفاده کنید تا آسیب کمتری به زمین وارد شود.سعی کنید از آتش خود در برابر باد محافظت کنید، زیرا هر بادی غیر از باد ملایم می تواند خطرناک باشد.در صورتی که باد جرقه های آتش را به اطراف پخش کند ممکن است باعث آتش سوزی در جنگل شود.
همچنین، حرارت زغال سریع کم می شود و غذای شما فرصت کافی برای پختن نخواهد داشت.سعی کنید اگر در شب باد شدید می وزد و محل بادگیری وجود ندارد که در آنجا آتش روشن کنید،از روشن کردن آتش صرف نظر کنید، این قانونی است که همه باید به آن پایبند باشند.البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله نکات آشپزی حرفه ای را بخوانید.هنگام روشن کردن آتش باید مطمئن شوید که از ریشه درختان یا شاخه های آویزان، فاصله دارید.توصیه می شود که سه برابر ارتفاع آتش، فضای خالی داشته باشید.
4- روش شعله مستقیم آتش آشپزی نکنید
بسیاری از ما با تصویر کباب کردن انواع گوشت روی آتش مستقیم بزرگ می شویم و فکر می کنیم همه وعده های غذایی را می توان با این روش پخت.اما متأسفانه، قرار دادن غذا به طور مستقیم روی شعله آتش، راهی تضمینی برای داشتن یک غذای سوخته است.در عوض، سعی کنید آتش را در یک طرف منقلیا فایرباکس ایجاد کنید و از طرف دیگر منقل، برای جابجایی زغال های داغ استفاده کنید.سپس می توانید توری کبابپزی را مستقیماً روی آتش بگذارید و از آن برای جوشاندن آب، کباب کردن گوشت و یا سبزیجات استفاده کنید.از آن بخش منقل که زغال های داغ وجود دارد، می توانید برای طبخ سبزیجات در فویل آلومینیومی یا برای پختن انواع غذاها در ساج استفاده کنید.
5- ابزار مناسب تهیه کنید
همه می دانیم که پلاستیک با حرارت ذوب می شود، بنابراین باید از ظروف فلزی استفاده کنید.از قابلمه ها و ماهی تابه هایی که دسته های پلاستیکی دارند اجتناب کنیدو در عوض از ظروفی که دارای دسته آلومینیومی هستند استفاده کنید.
بهترین گزینه این است که به سراغ وسایلی بروید که مخصوص استفاده در طبیعت طراحی شده اند تا از هرگونه اتفاق بدی جلوگیری شود.منظور از تجهیزات مناسب فقط ابزار آشپزی نیست، بلکه به آنچه شما نیز می پوشید اشاره دارد.البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانیدمقاله فرهنگ آشپزی در طول تاریخ را بخوانید.حتماً کفش های محکم و ایمنی بپوشید که در برابر حرارت بالا مقاوم هستند.
6- از پخت برخی غذاها روی آتش خودداری کنید
هرگز غذاهایی مانند استیک و بیکن که چربی زیادی دارند را روی آتش نپزید.زیرا این غذاها به دلیل چربی زیادی که دارند هنگام پخت، باعث شعله ور شدن آتش می شوند که بسیار خطرناک است.سعی کنید غذاهایی که باید سرخ شوند و یا برای پخت به روغن نیاز دارند را کنار بگذارید.ممکن است فکر کنید چون در تابه پخته می شود بی خطر است، اما همیشه اینطور نیست.اگر ناچارید چنین غذایی درست کنید، سعی کنید از ساج استفاده کنید،زیرا حرارت قابل اطمینان تر و محافظت بیشتری در برابر پاشیدن روغن ارائه می دهد.
7- از قبل برنامه ریزی کنید
قبل از سفر، وعده های غذایی خود را برنامه ریزی کنید تا مطمئن شوید همه مواد و تجهیزات مورد نیاز را در اختیار دارید.فراموش نکنید که همیشه مقدار بیشتری غذا نسبت به آنچه در نظر دارید به همراه ببرید.این نکته بسیار مهم است، بخصوص وقتی که تصمیم دارید در طبیعت غذا پیدا کنید یا ماهی بگیرید.در صورتی که شرایط آنطور که انتظار دارید پیش نرود و موفق نشوید غذا پیدا کنید یا ماهی بگیرید، مجبور هستید تمام مدت را گرسنه بمانید.هرگز به شرایطی که خارج از کنترل شما هستند تکیه نکنید و همیشه مقداری نان و یک شیشه کره بادام زمینی یا میوه و تقلات با خود ببرید.
برنامه ریزی از قبل ایده بسیار خوبی است و بهتر است تمام وعده های غذایی که می خواهیدروی آتش درست کنید را در نظر داشته باشید و آن ها را آماده کنید.دستورهای آشپزی خود را از قبل بررسی کنید و هرگونه پوست کندن،خرد کردن و مخلوط کردن را قبل از خروج از خانه انجام دهید تا در طبیعت، تمام تمرکز شما بر ایجاد شرایط مناسب برای روشن کردن آتش باشد.
8- سعی کنید مستقیماً روی زغال آشپزی کنید
این روش برای پخت همه غذاها جواب نمی دهد.اما برای دو نوع روش پخت به خوبی کاربرد دارد.
1.پخت غذا با فویل آلومینیومی. با توجه به حرارت آتش، بهتر است غذا را در فویل آلومینیومی ضخیم بپیچید.
با این روش می توانید انواع مختلفی غذا مانند ذرت، سیب زمینی، گوشت، ماهی و موارد دیگر را به خوبی بپزیدهنگام پیچیدن مواد غذایی در فویل، آن را در مرکز قرار دهید و محکم ببندید.برای محکم بستن فویل، لبه ها را بگیرید و آنها را در مرکز به هم نزدیک کنید و سپس آن را محکم بچرخانید یا تا کنید.مطمئن شوید که یک دسته روی ایجاد می کنید، زیرا این کار گرفتن فویل را آسان تر می کند و مانع از پاره شدن فویل و رفتن خاکستر داخل غذا می شود.فراموش نکنید که هر از گاهی فویل را بچرخانید تا غذا بطور یکنواخت بپزد.
2.پخت برخی غذاهای خاص روی حرارت مستقیم. این روش به غذاهای خاصی اشاره دارد که برای پختن روی زغال، نیازی به فویل ندارند.
با این روش می توان فلفل های کبابی خوشمزه ای درست کرد.پوست فلفل ها تاول می زند، پف می کند و طعم دودی خوشمزه ای پیدا می کند.
9- غذا را برای مدت طولانی نپزید
پختن غذا روی آتش مستقیم، منجر به تولید حرارت بیشتر در زمان طولانی تر می شود.بنابراین برای جلوگیری از سوختن غذا بهتر است بعد از مدتی غذا را از روی شعله مستقیم بردارید و اجازه دهید برای مدتی استراحت کند.غذاهایی که حجم بیشتری دارند، برای مدت 20 دقیقه بر روی شعله مستقیم باشند.این امر در مورد غذاهایی مانند ذرت که در فویل پیجیده می شوند نیز صدق می کند.برای جلوگیری از سوختن غذا، غذای خود را به موقع از روی آتش بردارید، بنابراین زمان زیادی برای خنک شدن دارد.
10- غذاهای خوشمزه درست کنید
بسیاری به اشتباه معتقدند که دستورهای آشپزی در کمپ و طبیعت، باید ساده باشد و خیلی خوشمزه نباشد، اما این مسئله به دور از واقعیت است!زمانی که در طبیعت هستید می توانید غذاهای بسیار خوشمزه و متنوعی روی آتش درست کنید.زیرا شعله های آتش و زغال به شما امکان سرخ کردن، کباب کردن و جوشاندن غذا را می دهند.دستورهای زیادی برای پخت غذا در طبیعت وجود دارد.براحتی می توانید این دستورها را در اینترنت جستجو کنید یا از کتاب های آموزشی استفاده کنید.
11- یک سطل آب را در کنار خود نگه دارید
یک قانون ساده اما مهم.همیشه یک سطل آب آماده در کنار خود داشته باشید تا در صورتی که آتش از کنترل شما خارج شد، بتوانید آن را خاموش کنید.به طور معمول کمتر چنین اتفاقی پیش می آید، اما برای احتیاط بهتر استکه همیشه سطل آب در کنار خود داشته باشید تا در صورت بروز هر گونه اتفاقی بتوانید سریع آتش را خاموش کنید.البته فراموش نکنید، زمانی که کار شما با آتش تمام شد آن را خاموش کنید و از خاموش شدن آن مطمئن شوید.مقداری خاک یا آب روی آن بپاشید و سپس با یک چوب محکم وبلند آن را هم بزنید تا تمام خاکستر خاموش شود.
بررسی نحوه پخت غذا روی آتش
نحوه پخت غذا روی آتش، آیا فعالیتی آرام بخش تر از پخت و پز روی آ تش وجود دارد؟دود ناشی ازسوخت چوب طبیعی، طعم باورنکردنی به هر غذایی می بخشد.صدای سوختن چوب، حس خوبی به شما می دهد و باعث لذت بردن از طبیعت می شود.چند نکته و ترفند برای پخت غذا روی آ تش وجود دارد که اگر به آن ها توجه داشته باشید، می توانید بهترین نتیجه را از کمپینگ و طبیعت گردی خود بگیرید.
1- آتش مناسبی روشن کنید
برای اینکه بتوانید غذای خوبی درست کنید به آتش مناسب نیاز دارید.روشن کردن آتش نیز نیازمند سوزاندن مقدار زیادی چوب است تا به زغال های داغ و قرمز تبدیل شوند تا غذای شما به خوبی بپزد.برای روشن کردن آتش، عوامل مختلفی را باید در نظر بگیرید:
- چوب
چوب که برای آتش انتخاب می کنید باید به آرامی و به طور یکنواخت بسوزد.چوب درخت بلوط و گردو، گزینه های محبوب و مناسبی برای روشن کردن آتش هستند.با این حال، اگر قصد ندارید برای کمپینگ، چوب با خود ببرید، خاکستر یک جایگزین عالی است و می توانید آن را به راحتی در محل کمپ خود تهیه کنید.
- محل
یک مکان امن برای روشن کردن آتش انتخاب کنید.ترجیحاً در محلی که از قبل برای آ تش حفره ایجاد شده است، آتش را روشن کنید.محلی که انتخاب می کنید باید حتماً بادگیر و عاری از چمن، برگ و سایر زباله ها باشد.
- پاکسازی
مطمئن شوید که هیچ درخت یا سیم برقی در بالای آتش وجود ندارد.توصیه می شود آتش از چادر و سایر اجسام قابل اشتعال حداقل سه متر فاصله داشته باشد.برای جلوگیری از پخش شدن آ تش، با چوب تر و یا سنگ، حلقه ای در اطراف آتش ایجاد کنید.در یک طرف آتش یک سنگ بزرگ قرار دهید تا به عنوان دودکش عمل کند و دود را هدایت کند.برای شروع کار مقداری چوب آتش زنه کوچک یا روزنامه در منقل قرار دهید و سپس چمن یا شاخه های خشک را به شکل مخروطی روی آن ها بچینید.
2- از تجهیزات مناسب استفاده کنید
وقتی صحبت از دستورهای آشپزی بر روی آ تش می شود، دستورهای بسیار زیاد و متنوعی وجود دارد.ما برای درست کردن غذاهای خوشمزه، باید ابزارهای مناسب برای این کار را در اختیار داشته باشید.ظروف چدنی بهترین گزینه برای آشپزی روی آتش هستند زیرا گرما را به خوبی حفظ و بطور یکنواخت توزیع می کنند.برخی از ملزومات چدنی عبارتند از: دیگ چدنی، ماهی تابه و ساج.وسایلی مانند انبر استیل ضد زنگ و قاشق دسته بلند برای هم زدن و سرو غذا را فراموش نکنید.همچنین وسایل ایمنی و نظافتی مانند دستکش، برس سیمی و دماسنج دیجیتالی نیز به همراه داشته باشید.
3- فویل آلومینیومی را فراموش نکنید
فویل آلومینیومی چند منظوره است و برای پوشاندن ظروف آشپزی، پیچیدن میوه ها و سبزیجات برای پخت مستقیم روی زغال استفاده می شود.فویل برای پخت آرام غذاهای پروتئینی مانند ماهی نیز بکار می رود.حتی می توانید آن را به شکل فنجان، قابلمه یا کاسه برای خوردن غذا و نوشیدنی در آورید.
4- آماده سازی غذا در خانه
برای اینکه کار شما در طبیعت راحت تر شود تا آنجا که ممکن است کارهای آماده سازی غذا را در خانه انجام دهید.پوست کندن و خرد کردن سبیزجات و گوشت در خانه بسیار راحت تر است.شما در خانه، به همه نوع ظروف و تجهیزات لازم دسترسی دارید.مواد مورد نیاز خود را آماده کنید، در ظروف مخصوص بریزید و همراه خود ببرید.برای تازه ماندن محصولات منجمد مانند گوشت و لبنیات، آن ها را در محفظه خنک کننده قرار دهید و با یخ بپوشانید.بهتر است مواد غذایی خود را در کیسههای زیپ دار بگذارید تا برای مدت طولانی تری تازه بماند.
5- مستقیماً بر روی شعله های آتش آشپزی نکنید
تنها چیزی که با پخت مستقیم روی شعله های آ تش به دست می آورید، غذای سوخته است.حرارت شدید، قسمت بیرونی گوشت را می سوزاند و غذای شما بصورت یکنواخت نمی پزد.غذایی که با این روش پخته می شود، نه تنها اشتها آور نیست، بلکه ایمن هم نیست.منتظر بمانید تا زغال، سفید یا خاکستری رنگ شود، سپس یک توری یا صفحه پخت روی آتش قرار دهید و ظرف را روی آن بگذارید تا حرارت و گرمای شدید به ظروف شما نرسد.
6- سبک آشپزی خود را انتخاب کنید
روشهای زیادی برای پخت و پز روی آتش وجود دارد، اما روش پخت و ظروف آشپزی که نیاز دارید بستگی به غذایی که می خواهید درست کنید دارد.اگر شکار می کنید و قصد دارید از شکار خود برای پخت غذاهایی مانند خورش استفاده کنید، بهتر است، ظروف چدنی به همراه داشته باشید.با این حال، اگر فقط می خواهید هات داگ یا ماهی کباب کنید، نیازی به حمل یک ماهیتابه چدنی سنگین نیست.
چند سیخ بلند یا یک توری کباب پزی کافی است.برای پخت برخی از غذاها مانند سیب زمینی آتشی یا سیب کبابی، باید آن ها را مستقیماً روی زغال قرار دهید.بنابراین همه چیز بستگی به غذایی که می خواهید درست کنید دارد.
7- یک بطری آب برای خاموش کردن آتش در کنار خود داشته باشید
پاشیدن روغن و چربی ناشی از پخت و پز، به راحتی می تواند جرقه هایی ایجاد کند و منجر به شعله ور شدن آتش شود.شعله ور شدن آتش نیز می تواند، توزیع گرما را تغییر داده و باعث پخت ناهموار غذا روی آ تش شود.به محض اینکه متوجه شدید شعله ها سرگردان شده اند با بطری روی آن آب بپاشید نا بتوانید آتش را مهار و از خطرات احتمالی جلوگیری کنید.در برخی موارد، بهتر است از پختن غذاهایی که چرب هستند خودداری کنید.اگر مجبور هستید غذای خود را سرخ کنید، از ساج و روغن بسیار کم استفاده کنید تا از پاشیدن روغن روی آتش جلوگیری شود.
8- آب و شن آماده داشته باشید
اگر باد شدیدی بوزد یا آ تش را بدون مراقب رها کنید، این امکان وجود دارد که آتش به سرعت از کنترل خارج شود.بنابراین بهتر است، یک سطل آب و شن آماده داشته باشید تا اگر شعله های آ تش در حال گسترش بود به سرعت آن را خاموش و مهار کنید.همچنین، برای خاموش کردن آ تش پس از اتمام کار، از آب و شن استفاده کنید.برای اینکه آتش بطور کامل خاموش شود، قبل از ترک محل، کمی آب یا شن روی آن بپاشید و از یک سیخ فلزی بلند برای هم زدن آتش استفاده کنید.این کار را ادامه دهید تا آتش و زغال ها کاملاً خاموش و سرد شوند.
سخن پایانی
شما دراین مقاله با،بایدها و نبایدهای آشپزی روی آتش آشنا شدید.همچنین ازنحوه پخت غذا روی آن آشنا شدید.اگر سوال یا نظری دارید آن را در کامنت مطرح کنید تا دراسرع وقت توسط ما جواب داده شود.
سوالات متداول
این گروه از غذاها (مانند پیتزا، لازانیا، ته چین، کیک ها، شیرینی ها، مرغ و ماهی بریان، نان ها و … ) در تابه داخل تنور با درب مخصوص تنور پخته می شوند.توصیه می کنیم از قابلمه استفاده نکنید زیرا فاصله کم ظرف از شعله، باعث سوختن غذاهای فر پز می شود .
بدلیل حرارت بسیار بالایی که تنور هاردآنادایز ناخ تحمل می کند، مثل انواع دیگر تنورها، ایجاد شدن لکه و ثابت ماندن آن در اثر سرریز غذا یا پاشیدن روغن روی آن کاملا طبیعی است. تنورهای هاردآنادایز به دلیل تحمل حرارت بسیار بالا و سلامت بودن این ظروف، فاقد روکش هستند و به همین دلیل لکه های چربی از روی تنور کاملا از بین نمی رود. باید توجه داشته باشیم که این تنور ظرف غذا نیست و با غذای ما اصلا تماسی ندارد.